0
Нямате продукти в количката.

Новини

А ето и малко интересни факти. Знаете ли че:

26/06/2014

1. Идеята за първия климатик няма нищо общо с комфорта. Първият климатик, проектиран от Уилис Кериър през 1902 г. е предназначен за контрол на влажността в Нюйоркска печатница. Благодарение на него  мастилото изсъхвало по-бързо.

 

2. Обичате ли да гледате хитова прожекция в киното през летните жеги? В средата на миналия век компаниите за кино продукции са пускали най- хитовите си филми в разгара на лятото, защото хората са търсели климатизираните кина, за да избягат от летните горещини.

 

3. Лас Вегас или Дубай надали биха съществували, ако не беше климатизацията. В действителност  наличието на климатизация подпомага развитието на всички големи градове и мегаполиси. Без значение от тяхното географско положение и климатични особености. Без наличие на климатизация, икономическата инфраструктура не би могла да се разпредели равномерно по цялата територия на една голяма страна като САЩ например, а само в благоприятни  части на страната с умерен климат.

 

4. По-голяма продължителност на жиивота – благодарение на климатизацията, хората могат да благодарят за по-голямата си продължителност на живота. В световен мащаб всички постижения в медицината не биха могли без нея. Някои лекарства никога не биха могли да бъдат създадени и някои заболявания никога не биха могли да бъдат излекувани.

 

5. Нямаше да имате щастието да четете тези редове, това щеше да е така ако климатизацията не съществуваше...Можете да благодарите на климатизацията за развитието на компютърните технологии и производителността на системите. /Сървърите не могат да работят без охлаждане/

 

6. Климатиците правят пролетта поносима – това е малко известен факт. Страдащите от алергии и астма трябва да благодарят на климатика за предоставената възможност въздуха да бъде филтриран и пречистван от носещите се алергени и спори.

 

7. Климатиците са екологично чисти. Фирмите производители напълно преминаха от стария хладилен агент R-22 на  незамърсяващия екосистемата R-410A. Премахването на хлоросъдържащи хладилни агенти от климатичните системи ги прави озоно неразрушаващи.

 

8. Високи тавани и просторни помещения – без ограничение за архитектурата и изложението. Климатичните системи се конструират така, че оптимално да подават въздушния поток в помещението, без значение как изглежда то. Сега можете да обитавате сгради изцяло от стъкло, благодарение на климатиците, разбира се.

 

9. Преди да има климатизация, всички административни сгради, включително и правителствотото е вземало почивка през лятото, заедно с училищата. Или представяте ли си ако ви е необходим важен документ от някое учреждение посред лято, на заключената врата да пише „Отпуск  в продължение на 3 месеца“? 

 

10. Деца, благодарете на щастливата си звезда! Въпреки наличието на климатик, вие си имате своята лятната ваканция като почивка и като начин за избягване на летните жеги.